Thursday, April 18, 2013

3D 4D Scan. Package Harga dan Appointment

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه,

Kandungan berusia 22 weeks 3 days. Ramai orang tanya, "dah nampak jantina ke belum", "anak laki ke perempuan?". Ada yang saya share, ada yang saya tak share. Malas la nak kecoh2x. Belum ape2x lagi dah kecoh. Plus, saya akan share pun dengan orang yang boleh bagi saya tips2x, bagi saya idea, bagi saya kemudahan untuk menguruskan kandungan saya.

Alhamdulillah baby dalam keadaan baik (saya rasa, sebab saya takde scanner kat rumah untuk scan baby hari2x T_T). But I can feel that my baby is kicking and the quickening happen very frequent sekarang ni. Tambah waktu lepas makan, time pagi2x. Kadang2x dia akan senyap sekejap tengahari. Then sambung balik waktu malam. Seronok. Sampai kadang-kadang terasa perut bergerak. Hehehe. Lepas tu message hubby cakap anak tengah main bola dalam perut. Aktif betul. Dulu bukan main takut sebab tak rasa kicking lagi. Dah rasa kicking, mak aihhhh.. Amik kau.

Semalam lagi la kelakar. Bila hubby pegang perut, selalu dia taknak tunjuk. Semalam tengah2x tengok tv, saya usap perut, tiba2x terasa perut berombak. Suruh hubby pegang. Bila part rasa dia quickening tu, tiba2x dia excited. Terus letak tangan. Sampai satu tahap, taktahu lah quickening ke kicking ke, tapi terangkat tangan hubby time letak dekat perut. Kitorg punya gelak besar. Seronok main. Hehehe. Walaupun tak dapat melihat physically lagi. Tak sabar sungguh nak menunggu bulan 8.

InshaAllah, this weekend we are planning to do 4d scan. After buat some research, kami memilih Klinik Fauziah dan Rakan-Rakan untuk buat 4d. Banyak review kata sana bagus. Meh saya share sikit review yang dah saya baca tentang 4d scan:

1. http://kayyana85.blogspot.com/2012/11/scan-3d-4d.html
2. http://ezadikna.blogspot.com/2012/11/scan-3d4d-plus-detail-scan-with-jezzlyn.html
3. http://dia-honey.blogspot.com/2012/05/review-3d4d-scan-with-ms-jezzlyn.html

haaa... Banyak lagi yang saya baca review sebenarnya. Alhamdulillah, kami dapat book dengan Ms Jezzlyn ni yang orang duk kata best2x sangat. Tak sabar nak jumpa anak ibu ni. Yang aktif sangat dalam perut ni. Time tu pun kandungan dah nak masuk week 23. Ok kut nak buat 1st time 4d scan. Klau ikutkan untuk buat detail scan, sesuai ketika usia kandungan mencecah 18-24 weeks. Sebab time tu baby still bergerak2x dalam badan kita. So boleh tengok overall pictures. Kalau 3d/4d scan pulak sesuai utk buat pada usia kandungan mencecah 22 weeks - 28 weeks. Tak digalakkan dah buat 4d time 30 weeks sebab it will based on air ketuban plus baby dah cukup besar dah. Takut tak nampak ape dah.

So this will be our 1st experience. Nervous nak tengok baby sebenarnya. Tak sabar. Nervous. Macam2x perasaan ada. Semoga semuanya selamat. Kalau korang nk buat 4d scan, kena buat appointment dulu tau. Kalau luar dari Klang Valley, saya taktau. Mungkin korang boleh walk-in je. Tapi kalau Klang Valley, korang boleh buat appointment dekat sini:



Korang pun boleh survey harga package 3D, 4D Scan. Ada sekali package untuk 2D detail scan which basically untuk check kecacatan pada baby. Kecuali dalam kes down sindrom. Korang boleh tengok package tersebut dekat sini.



As simple as that. Jom kita intai baby tengah buat apa! hehehe.



Photobucket

18 comments :

nurdani

entri akak ni akan jadi rujukan saya di masa akan datang :D


seronok baca aktiviti akak dengan suami fasal rasa pergerakan baby tu. semoga semua berjalan dengan baik

Bardboo

bestnya dapat buat scan 4D...saya untuk dua2 pregnancy tak dapat nak buat, takde rezeki..

p/s: Saya ada buat segmen 'Aku Seorang Surirumah'. Segmen tamat pada 30 April 2013, dan hadiahnya adalah Mivva Beauty Box. Jom la join sekali ye.
Bacaan lanjut di sini: http://bardboo.com/segmen-aku-seorang-surirumah/jom-join-segmen-aku-seorang-surirumah

Acik IeyMah

yangg..nak share ckit blh.hii..
since imah rasa imah pregnen imah trus dgn rasa x bersalahnya g scan perot guna 4D..setakat ni da 3 kali.minggu lepas imah g scan lg, dan Alhamdulillah da nampak bentuk,otak cuma anggota badan belum sempurna terbentuk lagi.baru 3 bln..jantung baby pun kita blh dgr utk th normal atau tidak.then, time scan tu doktor ni suruh tunggu kejap dalam 10 minit utk tgk pergerakan baby dan Alhamdulillah imah dan husband dpt tgk baby gerak2 dgn aktif cumanya time ni belum dapat rasa, kata doktor hnya blh lihat. imah sgt suggest gie g scan 4D, bukan apa nak tahu tahap erkembangan dan kesihatan baby.. :)

Noor Hazirah

@dani - hehe. nnti dani rasa la best tau! thnk you for the doa. muah2x!

@bardboo - takpe.. baby ke-3 nnti buat 4d tau!

@ieymah - wah. 3 bulan dah 4d? Bagusnya. selama ni gie buat 2d je. tak buat 4d lagi. berdebar betul. ingat nak buat 2d details sekali. Nak check takut2 anomaly kt baby. Ni tengok imah ngn hubby lg tak menyabar dari ktorg :p

Acik IeyMah

hahaha..imah g jumpa doktor 2 after saranan dan nasihat kakak penyelaras kat skola ni.doktor tu bnyk bg nsht.skrg ni tiap2 bln akan jumpa doktor tu.hiii..nnt mst gia dgn faku lg teruja tgk.kitorang cover seronok dpn dktr..malooo

Noor Hazirah

kalau kt sana, 4d scan berapa ek dia charge

anakpakshaikh

zura dah scan 4d. scan kat kluang. mmg murah sgt kat sini. RM 55.00 je sekali dengan sekeping gambar. mmg seronok sgt bila dapat lihat sendiri baby dalam perut bergerak-gerak. nanti bak pegi lagi buat 4d. kali ni nak rakam plak. doktor kata boleh rakam guna hp.

MyzaAli Al-Jamalullail

Salam :) first time drop komen kat sini. Eksaitednya baca entry ni.. hihi..

Kita pun nak wat kat Jezzlyn tu, tp tgu 28w, sbb dia kata klo scan skrg baby nmpak kurus. Hihi.. nnt buat review ea!

Smga semua baik2 je, enjoy baby kicking! take care :)

Noor Hazirah

@anakpakshaikh - oh. murah ek rm55. kalau kat sini 3d/4d plus 2d rm120. termasuk bagi gmbr n cd video. tp rs ni pn murah jgk sbb kalau tak nmpk baby, doctor tak charge. rasa macam x sabar lah! :P

@myza - myza dh berapa minggu ye. kitorg sebab hubby excited sgt nk bt. plus nk double confirm gender. buat terus la. hehehe. nnti inshaAllah week 28 bt lagi. :)

MyzaAli Al-Jamalullail

Kita beza 2 weeks je dgn awk :))

anakpakshaikh

bagus buat awal. boleh tau gender. hari tu scan pun sebab hubby dah exited sgt nak tau gender. alhamdullilah masa scan hari tu, senang je nak tau gender. baby tak nyorok sbb dia tau daddynya nak tau sangat. erm... skrng ni tgh prepare barang2 baby n mummynya. zura skrg dah 26 minggu lebih. beli sikit2 lama-lama banyaklah barang babynya.

Noor Hazirah

@myza - comel. hehe. myza dh g bt 4d for the 1st time ke belum?

@zura - dekat2 je kita. org ckp 26 mggu dkt2 7 bulan tu perut dh rasa berat sgt dh. kan? sekarang pn dh rasa berat

anakpakshaikh

zura perut tak rasa berat sangat kot. perut zura taklah besar sgt. alhamdullilah cek hari tu, doktor kata berat baby okey je.

eray

mesti excited aiyte? nway take care..akak pun akak ke clinic sama sabtu nie..tak sabar, sebab 1st time detail scan

http://welovesusuibu.blogspot.com/2013/06/9-tips-cepat-hamil-berkesan-terbaik.html

Noor Hazirah

@anakpakshaikh - aritu nurse ckp baby kecik skit tp still normal range. :)

@eray - hehe. akak ptot try. tak rugi :)

D'jojus...

Brp harga 4 d scan klu skali wt

Poliklinik Tanjung Perdana

Salam, kami di Poliklinik Tanjung Perdana dekat Tanjung Rambutan,Ipoh, Perak ada buat ultrasound 2D/3D/4D/details scan oleh doktor muslimah.
Kalau berminat boleh lawati kami di sini :

https://www.facebook.com/poliklinikkita/photos/a.490579844405567.1073741829.490467591083459/601525066644377/?type=1&theater

bayi ibu

terima kasih banyak atas testimonial ye , boleh refer www.3d-4d-scan-malaysia.com atau www.bayi-ibu.com/3d-4d-scan-malaysia untuk latest package ye ... kalau tidak jumpa muka baby FREE , jantina tak nampak free untuk 22minggu keatas , REFUND kalau jantina salah .. guarantee services ye ... 5d scan>> HDlive juga available di ampang , boleh refer kat facebook untuk latest update sonographer bertugas termasuk miss jezzlyn, miss celynn, miss shanice , miss ada , miss irene di facebook >> https://goo.gl/53vyFG ... cuba klik link ni ye.. sebarang masalah semasa booking online sila sms 0176202933/0164383366 (SMS sahaja) , book sahaja bayar semua lepas scan.

  © Blogger template 'Minimalist F' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP