Tuesday, March 26, 2013

Checkup di klinik kerajaan atau klinik swasta?

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه,

Last week saya decide untuk buat check up di KK short form for klinik kerajaan. Ramai orang suggest check up dekat KK. Tak kurang juga yang pergi swasta. Kebanyakan kawan saya semua pergi private la. Bukan kata nak menunjuk banyak duit nak pergi private sangat. Cuma I thought that if saya pergi private, dia punya penjagaan ni lain sikit dari kerajaan. Plus tak perlu menunggu lama macam KK. And boleh check up bila2x masa sahaja. If taknak cuti, boleh pergi time weekend. That's what came across my mind bila sebut pasal check up di swasta berbanding kerajaan.

Let me share with you my experience. Apa yang saya first fikir tentang checkup di KK (Klinik kerajaan)
  

1.  KK waktu check up hanya pada waktu office hour sahaja. So takkan kena apply cuti everytime nak pergi checkup? Habis la annual leave saya.  
JAWAPAN : KK akan bagi korang time slip if korang bekerja, insist nak gi kerja. Unless memang korang dah banyak cuti, so korang nak cuti je everytime check up. Up to you. So the time slip doesnt effect your leave and also time off. 

2.   Orang cakap KK ni suka check merapu2x. Kadang-kadang kena check gigi la, setiap kali checkup kena ambil darah. Camane kalau orang tu takut jarum? 
JAWAPAN : Bila korang mengandung, korang akan rasa korang nak betul2x detail tahu mengenai status kandungan korang sendiri. Bila saya pergi checkup di klinik panel/ swasta/ pakar, saya hanya diberikan no giliran. Tunggu giliran, masuk n scan, check BP, then bayar RM100.00+ . Is it worth it?

3.  Kalau checkup dekat KK nanti tak boleh scan. Tak macam swasta.
JAWAPAN : Ada je KK yang ada scanner. Usually korang kena consult doctor baru la dapat scan. Nurse tak boleh nak scan pun.

I would like to share with you my experience la. Masa masuk bulan ke-3, doctor panel saya kata dah kena check detail, dari segi blood pressure, air kencing, timbang berat ape semua. So I decided to go to Klinik Pakar. Yang mengecewakan saya bilamana tunggu sejam lebih tapi bila masuk, doctor check BP, scan, tunjuk baby. Then TAK PRINT pun gambar scan tu, keluar je kena bayar RM103.00 for nothing. Sadis betul. Saya sendiri taktau macam mana keadaan badan saya. Is it ok for my baby. Darah saya ok ke tak. Saya ada kencing manis ke tak. No sign at all!

Saya mengalami muntah2x after makan pil premilate yang klinik tu bagi, I have referred to 2 different clinics and they said that ubat tu tak sesuai untuk kandungan saya yang baru berusia 3 bulan. Patut la saya rasa cepat pening, kadang-kadang sampai muntah2x. I thought that it was the "sickness" that I have to go through but doctor said it is because of the medicine.

So saya decide untuk checkup di Klinik Kerajaan since saya berhasrat untuk deliver di specialist Melaka. Melaka bak kata cousin n aunt saya, I need to have that pink booklet (kk punya buku checkup), senang ape2x jadi diorang nak refer to GH. So saya pergi la checkup for the first time dekat KK, at that moment, usia kandungan saya mencecah 18 weeks. Saya siap tanya nurse, "nurse marah tak kalau saya 18 minggu baru nk start buat checkup dekat kk". Nasib baik la nurse berdekatan tmpt tinggal saya ni semua baik2x belaka

First time saya datang KK, perkara pertama saya kena buat adalah isi my personal particular dekat buku pink yang diorang kasi. After isi semua detail, nurse minta saya untuk ambil air kencing. After that, nurse ambil darah saya untuk test HIV lagi sekali. Not only korang test time korang nk kahwin je tau. Alhamdulillah, after check HIV, nurse suruh saya timbang berat saya. Berat saya dah naik jadi 61.5kg sekarang! Berat kan? huahauha.

After timbang, kena la tunggu giliran untuk jumpa nurse lain. Tak lama lepas tu, saya diminta untuk masuk bilik No. 5. Nurse mintak saya bukak bra saya. Dia tanya saya ada buat urutan dekat breast tak. And I say I never. haha. Tak pernah tau kena urut breast. Dia ajar macam mana nak urut, and at the same time die check and said that my breast "was full." hahaha. Dah ada susu. (adakah ini lucah? Anggap sahaja sebagai pendidikan n sharing session sahaja).

Cek jantung baby. Cuma tak puas hati bila dekat KK tempat saya ada scan baby cuma doctor taknak scan. Katanya 7 bulan baru scan. Sob2x. 7 bulan dah refer specialist dah la doctor. Adoyai. Takpela. Kami pun plan pergi scan sahaja di klinik panel. Everything is free. hahaha. Scan pon free, checkup klinik kerajaan pun free. Persediaan untuk deliver je. Excited bila dapat tengok tangan anak ibu dah cukup 5. hehehe. Seronok sangat. Alhamdulillah. Semoga anak ibu sihat dalam perut. Semoga anak ibu selamat. Amin.




Photobucket

7 comments :

Acik IeyMah

Alhamdulillah..hope gee dan baby sehat2 je ye..imah da pregnant 2bln da syg..ritu terlupa nak reply gee tanya..hii..

Noor Hazirah

Wah.. syoknyeeee... ada geng!!! Hehehehe. Imah jaga diri elok2. Jgn bt kerja berat2. Bru2 lagi kena jaga betul2. Dh besar skit bru boleh ganas2. Heheheh

Anonymous

actually ade je swasta yang details macam KK tapi murah tak sampai rm100++

mine kena below RM65 and tiap kali scan dapat gambar.

pernah tanya KK, cakap saya kerja dan susah cuti dapat tak MC ke ape, they said NO.

so, opt yang I ada only swasta. redha je. sebab kita makan gaji, bukan kerja sendiri. kalau office jenis tak kesah ok la.

tapi apa pun ikut kemampuan masing-masing dan kelapangan masa masing masing.


Noor Hazirah

dear anonymous.. hehe. tak tau spe ni. pasal MC tu memang KK tak bagi MC dear. dlu I plan g swasta sebab senang, tak kacau time kerja. Tapi KK akan dapat time slip. if you pergi checkup from 8 to 12.. u akn dpt timeslip which tak effect pn u pny cuti or tak dikira half day or dtg lmbt. kira mcm excuse frm klinik. Tapi u still kne pergi kerja la. hehe. Kat mana you check to dear. not bad harga dia.

Anonymous

Just nk tye..kalau bru2 nk check darah utk konpomkn pregnt or x salu KK free or ada cas? normally amik masa lama x nk tau keputusan?

Noor Hazirah

hehehe. kalau pregnant die x cek drh dear. die trace melalui air kencing. :)
tau keputusan on the spot dear

AZNIAL RAHMAT

We are Owner and Operator a General Practice (GP) Clinic in Bandar Sungai Long, Bangi and Putrajaya (Presint Diplomatik - Klinik Pakar KASIH).

We are looking for a dedicated Medical Officer Requirements at Bandar Sungai Long Clinic:-
Lady doctor
MBBS or equivalent from a recognized institution approved by Ministry of Health Malaysia
Possess valid Annual Practicing Certificate
Registered with Malaysia Medical Council
Minimum 2 years working experience in Obstetric & Gynecology
Attended an Obstetric Life Saving Skill
Attended A Neonatal Resuscitation Program
Working hours negotiable with minimum on-call
Very attractive salary RM7,000 (starting)
Kindly please send to recommend CV to: aznial@gmail.com

Clinic information:-

PUSAT RAWATAN SUNGAI LONG
NO. 12 JALAN SL 1/13
BANDAR SUNGAI LONG
43000 KAJANG
SELANGOR
TEL / FAX: 03-90114833


Regards
Ir. Aznial Rahmat
Director
KASIH Group
012 312 9264
aznial@gmail.com

  © Blogger template 'Minimalist F' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP