Wednesday, November 29, 2017

Review Pre-School untuk anak : Little Caliph, Smart Reader & Brainy Bunch

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه,

Alhamdulillah, there are some feedback/suggestion from my cliques to share this into my blog. Sebelum ni saya ada share di my Facebook regarding this tapi cuma mungkin my FB tu private so only friends can view.

Pencarian sekolah untuk anak saya, Iman Hana Fakhira bermula Nov 2016. Sebab 2017 dia dah masuk 4 tahun. Saya memilih 3 pre-school as my favourite list iaitu Brainy Bunch, Little Caliph & Smart Reader. Here are my point of view:

1. Little Caliph (LC)

Apa yang best mengenai LC ni most of them adalah premis perumahan. Ada certain still operate dalam shoplot. Tapi saya rasa semua LC are moving towards premises. Saya suka LC sebab dia homely. Anak ni untuk tarik attraction diorg adalah tempat yang menarik such as ada playground outside the door. Time ni LC area rumah saya mmg premis perumahan so my 1st point dah ✅. Second is that even your child still tak diaper free you still boleh hantar anak kesini, they will guide ur kid towards diaper free ✅. Module pembelajaran berasaskan keagamaan. Sebelum bayar reg fee, principal akan terangkan all the modules, all the daily activities untuk full/half day student. So for LC, diorang akan ada 3x solat iaitu solat dhuha, solat zohor dan solat asar (bagi day care student) ✅. In term of fees, my first year hantar anak was RM1900+. Less than RM2k for only some cents. While monthly payment for daycare since saya anta anak fullday dekat school ialah RM440. Untuk halfday student RM270 if I am not mistaken. Tapi perlu diingatkan, setiap LC registration fee dan montly commitment tak sama. Depending on the area jugak. So for me its still affordable. ✅. Cut off time dia actually pukul 6ptg tapi boleh max extend until 6.30 petang baru bayar 

2. Smart Reader (SR)

SR ni memang popular. Dari dlu saya tau dia mementingkan English as a learning medium. Tapi area rumah saya ni takde SR yang berbentuk keagamaan. For your information, SR ni dia English module semata, tpi you all blh add on module agama tapi kena tambah duit skit la. SR yang betul2x agama based adalah dekat Shah Alam. The one and only Islamic base. Harga dia lebih kurang LC (untuk yang basic English module) dalam RM400+ untuk daycare. ✅ Tapi if you want to add Islamic module cost untuk daycare around RM500+ ❌😞. Utk halfday student harga still sama macam LC. They arent much different cuma saya tak berapa gemar sebab ada certain SR yang pakai short pant/skirts. Maybe depending on which module kut. Not sure. Atau mungkin depend on races. And a big no for me bila saya survey semua SR berdekatan rumah adalah type shoplot. Tak homely 😞❌Unlike LC, cut off time dia pukul 5.30. After 5.30 parent yang pickup anak lambat akan dikenakan charge OT. Ada lagi ke parent sampai rumah pukul 5.30 sekarang? I am not. At least paling awl pukul 6 akan reach sekolah anak. Jenuh la kalau nk byr OT je everyday. Hihihihi ❌


3. Brainy Bunch (BB)

Okay. Brainy bunch ni satu sekolah preschool yang agak berlainan daripada LC n SR. It is actually a Montessori type of pre school. Apa itu Montessori? Montessori ni dia lebih menumpukan kepada adab. Not only educations/english medium what not, tapi dia juga akan tekan kn on the adab. Tapi BB area rumah saya ni pun jenis shoplot. Tak berkenan ❌. BB ni dia ada 2 jenis iaitu kategori A dan B. And major different between type A and B of course on the premis la either its a house with compound (Type A) atau Shoplot (Type B). and masa saya survey, harga untuk type A around RM700+ DAY CARE. while type B harga dalam RM600+ HALFDAY. Its quite expensive for me la kan. So a big NO dah. ❌Then module dia pn lebih kurang sama macam LC la more to islamic. ✅. Tak tengok pulak cut off time dia berapa. Tapi around tu jugak la. (Sebab dah tgk harga almost sekali ganda so tak jadi nak tengok element2 lain). 



Ini gambar anak saya with her classmate. Ikutkan untuk satu sekolah ada lagi kelas2x lain mengikut faktor usia. She's the happiest girl here. hahaha. Thats my daughter.

Apa yang anak saya belajar sepanjang almost a year with LC. For a week dekat sekolah, amazingly dia dapat diaper free terus siang and malam. Within a week masuk sekolah. Within a month dia boleh hafal surah2x lazim seperti alfatihah, dan 3 qul. and currently dia dah boleh baca buku up to 3 words contohnya BAS, GAM, LAP bukan hanya based on 2 words. So its quite a miracle sebab sebenarnya hantar anak ke sekolah tak expect utk pandai membaca cuma boleh bagi pendedahan on the islamic part and also pendedahan persekitaran dan kawan luar dari comfort zone (family). Alhamdulillah, such a good progress. Guru kelas dia cuti bersalin and within that time berapa kali la kena layan anak rindu teacher dia. Meaning that memang cikgu dia memang bagus la kan sebab anak pun boleh rindu teacher. Adoila anak.

So disebabkan saya rasa service bagus, pembelajaran bagus, progress anak pun bagus, so kami decide utk teruskan sekolah yang sama untuk Fakhira 5 years old. Good luck untuk pencarian sekolah anak 🌝




Photobucket

Friday, November 17, 2017

Pengalaman Mistik di rumah sendiri

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه,

We had a mystical experience starting few months ago. Actually we didnt realize that it was "something" until the thing is becoming closer and closer and at one point kedengaran suara from nowhere and you just imagine that. To go further, ingin saya nyatakan bahawa perkongsian cerita ini bukanlah untuk tell the whole story/nk menunjuk/nak naik rating reader or what so ever. but it's more to my life journal this might be my experience or maybe as our turnover of everything.

We've moved in a week before puasa. And before move in memang panggil ustaz untuk pagar the whole house. The first thing happened was bunyi tarik kerusi/meja everyday during sahur. At first ingat orang atas bising, then pikir balik orang atas ni Singh takkan diorg nk bangun pagi sahur kan. Okla kitorg senyap je and thought that rumah atas must have "something". Still keep positif.

I'm currently at my 18 weeks of pregnancy. Before this memang rasa tak sedap badan in which I just thought that it was a "night-sickness". Everytime lepas asar badan rasa berat, letih, lenguh, sakit kepala sangat-sangat, and bear with me, I sleep early than anyone else in the house, kadang-kadang pukul 9 dah tidur. and minyak angin tu jadi peneman setia sebab sakit kepala kadang-kadang takleh tidur selagi takde minyak angin. ok. still positive that it's my kinda "sickness"

After one point, bunyi tarik kerusi/meja yang selalu kitorg dengar tu bertukar macam tarik katil/almari pula. You can differentiate between tarik kerusi/meja atau tarik something big. Ok we still positive fikir rumah atas ni suka betul alih2x barang.

Then one day, I discover that my son dia ada satu bau busuk yang amat dekat mulut dia. At first we thought that ada gigi dia rosak, in which bila check2x balik NONE! This is him.


Then I've asked my babysitter, and she said that Hidzqi tak gosok gigi sebab takde ubat gigi. Hilang maybe. Then kami still fikir positive. Esok bagi ubat gigi and berus gigi baru. Balik rumah pengasuh pun still sama. Bau tetap tak hilang. I guess ada dalam sebulan juga bau ni. UNTIL LAST WEEK, I found out that badan dia juga no longer bau baby. It's just bau busuk tu melekat sampai ke the whole body. Then kami hantar bedak, sabun and shampoo baru but the smell is still the same.

Until one day, at around 12 am, my son tiba-tiba menangis (just imagine anak korang menangis lepas terkepit pintu), and he run into my husband and grab kaki husband kuat-kuat and when my husband dukung dia seems that he saw 'something' and dont want to turn back. Dan kami still POSITIF. A day after that incident, our routine is still the same, solat berjemaah Maghrib sama-sama and after bagi salam, my husband asked me "sayang bercakap ke time tgh solat". and I was like, SHOCKED. My husband dengar ada suara tegur dia "slow sikit" and it happened twice. and we realize that 1-2 weeks before this my son had a weird behavior bilamana he loves to sleep on our way back home lewat petang, and he will be hyperactive late night and seolah-olah main dengan "someone".

And at that time we don't think it's funny anymore. None of us have a positive thought that moment. Then we asked ustaz to come to our house later then. 11.11.2017 when ustaz came and "berubat" for I guess for my son. But it turned out to be more than that. Jari tangan/kaki my son bergerak2x bila ustaz berubat. in which he was sleeping at that time. dan benda paling mengejutkan bila mana one of our room is locked before ustaz datang. At our first positive thought that Fakhira lock the door sebab dia mengaku dia tutup pintu bilik tu. But rationally after all that happened I presume that the door was locked by itself. My husband tried to open the door but fail (since all the spare keys ada dalam bilik tu so we couldnt open the door). My husband korek a small hole just to open the door since ustaz dah ada di rumah.

The moment that bilik was unlocked and ustaz masuk tiba-tiba seluruh badan ustaz pun meremang. And he said that it was something on the picture that we've hung up on the wall. It's actually an old antique photos with a tulisan wafaq that we actually thought that it was tulisan Jawi. You google yourself what's wafaq and what's actually the meaning of that.

There's something inside me too that ustaz discover that I also need a treatment. and the conclusion was that me and my son ada benda suka pada kami and benda menumpang. My son there are 2 of them. Suka utk ajak main. And its from the outside. And for the photos, it's like a "penunggu" di rumah kami. Kami terus bakar gambar tu. A day after berubat, I can feel that whole of my left hand rasa lenguh sangat, dan ada benda bergerak2x dekat bawah kulit and it's like ada benda cucuk2 dekat hujung nadi. and mulut dan badan my son dah hilang bau busuk sekelip mata up until now dah bau baby balik. Allahu Akbar 😞😞😞😞

and that moment I realize that whatever thing I dont even take into a count before, macam benda2x mistik ni, saya terus berserah pada Allah rupanya memang betul wujud. Allahu akbar. My son pula seems tak berubah, still with his tidur lewat and nak main malam2x. and late that night dia main cak-cak. before that main siap cakap "jom". Allahu. Kami decide untuk berubat for the second time and this time around memang direct pergi kepada guru kepada that ustaz. After that rasa ok sikit but kami tak kata kami percaya ustaz, ustaz juga pesan sebelum berubat we need to solat hajat dan istikharah dlu minta Allah bantu. dan Kami suami isteri buat solat hajat mohon pada Allah bagi petunjuk seadanya dan bantu seadanya.

Pengalaman ni banyak ajar kami. Terutama me and my husband. Bunyi tarik kerus/meja/almari/katil itu bukanlah dari rumah atas tapi sebenarnya sedarlah bahawa bunyi itu datang dari rumah kita. Antara dunia kita dan dunia "dia". So kena beringat. Jangan balik dekat maghrib, Jangan keluar sampai lewat malam. Bila keluar malam jangan leka untuk baca apa2x doa sebelum masuk rumah. Amalkan surah al Ikhlas 3x dan ayat kursi dan hembus kiri dan kanan. Selipar make sure muncung menghala ke arah keluar rumah bukan arah masuk rumah. Rumah kalau boleh biar terang dan buka ayat quran sepanjang masa. Kalau boleh solat pada semua bilik jangan bagi bilik tu "kosong". Suami isteri kena kuat, sebab benda macam ni suka bila kita lemah. Bukan hanya ayat Quran, kita sendiri sebagai hamba Allah, minta direct pada Dia, sentiasa mengaji dekat rumah, make our home alive with ayat-ayat Allah. Mohon perlindungan Allah. Solat sekusyuknya jangan tinggal even 1 waktu pun, inshaAllah. Segala semuanya datang dari Allah. Kena tetapkan iman. Percaya bahawa memang ada makhluk lain selain kita. Semoga Allah pelihara kami sekeluarga. Amin ya Rabbal Alamin...




Photobucket

Wednesday, October 11, 2017

[Travelogue] : Tokyo Part 6 - Gotemba Premium Outlet

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه,

Salam reader!

Our third day at Tokyo, we are moving to Gotemba. Actually plan nak pergi Fuji direct tapi sebab fuji is only Fuji. Meaning that there is no other entertainment nearby instead of just Fuji. Kalau buatnya pergi Fuji tapi Mt Fuji tu menyorok disebalik awan kan dah rugi kan. So from Gotemba you still can view Fuji.

Dekat Gotemba ni there is one outlet called Gotemba Premium Outlet. Its like a JPO la. Tapi banyak butik yang aku tak tau pun dekat sni. Tapi seriously murah la beb. Cath Kidston wallet you can grab dalam RM115 je at that time ada less 40%. Jam swatch if you buy bulk of 5 jatuh dalam RM60 per pieces. Murah kan?


Sementara tunggu train ke Gotemba. It takes about 3 hours journey from Oshiage Station to Gotemba Station 



This is a Gotemba Station. Macam station keretapi lama je


Di sini la tempat kitorg tunggu bas. There are free buses to Gotemba Premium Outlet so amik je bus pergi sana. Our airbnb is just 500m from Gotemba Premium Outlet



This one keadaan dalam bus free. hahahaha. 




Arrived at our stay. Solat and makan dulu sebelum ke GPO




Arrived at Gotemba Premium Outlet. 














Photobucket

[Travelogue] : Tokyo Part 5 - Tokyo Disneyland

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه,

Salam readers!

Hari ini rajin sikit nak bercerita mengenai pengalaman di Tokyo Disneyland. Our first journey is to the famous of all, Tokyo Disneyland. Actually one of the reason nak pergi Japan specifically Tokyo sebab nak bawa Fakhira pergi Disneyland. Secondly sebab nak bawak husband tengok lubuk barang jam dan adidas yang orang kata murah sangat tu.

Ticket disneyland korang boleh beli direct through this website : TOKYO DISNEYLAND & DISNEYSEA




¥7,400 bersamaan RM277, ¥6,400 bersamaan RM240 dan ¥4,800 bersamaan RM180. Harga Disneysea dan Disneyland sama je. This one is harga for 1 day pass. Kalau duduk area Disneyland boleh la korang beli 2 day pass sebab terlalu banyak tempat nak treasure dan memang takkan sempat cover dalam masa sehari. Tapi we all beli ticket adult dengan harga RM260 melalui agen. Korang kena pandai cari agen ataupun sometimes 11 street pun ada buat promotion untuk this ticket. 




























Cantik kan castle ni. Castle ni adalah lambang pada Tokyo Disneyland. Apa yang korang boleh makan dekat sini. Actually you can bring your bento tapi sampai sebelum pntu masuk je. Sebelum masuk ke Disneyland, on your left side ada tempat lepak untuk makan, memang ramai pun orang akan makan kat sni. So lepas kitorg dah abes makan baru masuk Disneyland. Dalam Disneyland ni tak boleh bawak makanan dari luar sebab nanti diorang akan check bag. Tapi you all jangan risau, kat sini dia punya makanan yang halal yang korang wajib try adalah waffle Mickey Mouse, Churros, Ice cream, and popcorn. Boleh la buat alas perut. Waffle mickey mouse kitorg tak de rezeki kitorg since masa dekat sana kedai under renovation kut. Ditutup buat sementara waktu.

Other than that, korang boleh check current event dekat sni through this link : TOKYO DISNEYLAND EVENT. Masa time kitorg pergi ni musim Halloween so parade kat sana semua tema Halloween. Kalau anak suka Elsa & Anna fever kena la pergi between January to March. Tapi masa tu la time critical sejuk kat Jepun. Hehehee. Enjoy!




Photobucket

Friday, October 6, 2017

[Travelogue] : Tokyo Part 4 - Japan Itinerary & Budget

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه,

Salam!

The 4th Part that I would like to share is on the itinerary. I have received lots of DM's about my itinerary. And for your information, our journey only within Tokyo, kitorg tak travel to outside tokyo such as Osaka and so on. So this itinerary maybe can helps the one who wish to travel within Tokyo jugak. For us we want to explore the best place people keep talking about Japan. Sebab tu kami hanya pilih beberapa tempat menarik dan tempat famous di Jepun je at least kami dah tau how busy the Shibuya Crossing is. Banyak tempat menarik within Jepun that you need to treasure. Nanti the detail of it I will explain based on the picture attached in the next post.


For those who asked me about my itinerary, the document I have uploaded at my Google Drive and you can download the itinerary on the link below:

Itinerary & Budget Japan Trip FH 2017


Have a good day peeps!





Photobucket

[Travelogue] : Tokyo Part 3 - Navigator & Useful Apps

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه,

Morning!

Today I would like to share with you all the best navigator untuk buat itinerary. And of course best navigator untuk travel too. But here I will share with you yang Japan punya jela ye. Jangan nanti korang nk gi Aussie ke nak gi NZ ke tanya lak navigator ape yang sesuai. Hehehehe. Okay. Before I proceed to my itinerary, mula-mula memang buat research dulu the best navigator yang boleh bagi accurate journey dan yang paling penting sekali boleh bagi route plus cost of the route. So website yang sangat membantu saya sepanjang doing my itinerary adalah GOOGLE MAPS dan HYPERDIA. You can click on the link.

Apa beza google maps dan hyperdia. Actually kalau nak lagi senang tengok saya banyak refer pada HYPERDIA sebab Google Maps sometimes its quite confusing and tak banyak choice of route. Macam hyperdia dia bagi dalam 4 routes that you can choose based on the type of subway that you want to use and also the cost of the route either you nak amik mahal or murah. Usually yang mahal ni less walking la..

Preparation sebelum pergi Japan I have downloaded some apps yang sangat membantu dan sepanjang hari saya guna di Japan. Here are the lists:

1. Nama Apps : World Currency Converter 


World Currency Converter ni I will use especially bila nak beli barang ke nak beli dekat mart ke even nak beli air vending machine so that you know the actual price of each item. Takde la korang main hentam je pakai duit korang. And because of this I manage to bawak balik balance around RM1k lagi. Save oi!

2. Nama Apps : Translate


You search je google translate and the symbol is like above. Saya guna ni bila apa2x signboard or any tag yang fully dalam bahasa Jepun. Dia ada options either you scan gambar then it will translate it into English or you can also speak. Tapi mostly saya akan guna utk scan gambar la. Contoh masa gi Hakone ada sign board kata ropeway takleh guna tapi kitorg satu habuk pun tak faham sebab signboard tu semua dalam bahasa Jepun so I just scan the sign board here then it will change the signboard into English baru la tahu ropeway suspended sebab volcanic gas issue 😐

3. Nama Apps : Japan Rail


The most useful and powerful apps so far!!!! Sangat-sangat-sangat berguna. Eventhough saya dah buat my own itinerary, tapi this apps is a real time apps. Dia akan bagi you the best route in real time, siap no platform so that you tak perlu cari dan terpinga lagi platform mana korang nak duduk. and dia ada bg 4 choices of routes and you can choose the best route to use. Apps ni menggantikan list itinerary saya juga sebenarnya. You must download this!!!! 


4. Nama Apps : Google Maps



This one is very useful bila korang dah turun train and then korang nak cari mana tempat korang nak pergi. Boleh tanya local people tapi samada korang faham tak faham jela sbb diorg akan terangkan kat korang totally dalam bahasa diorang and diorang helpful je cuma untuk memudahkan lagi perjalanan korang, just google tempat korang nak pergi tu then terus click on the direction. This apps will guide you directly to where you wish to go. Senang je kan?

5 Nama Apps : Halal Navi

Okay. Apps ni pun berguna untuk korang cari tempat makanan halal dan juga masjid terdekat area korang nak pergi. Tapi we all sempat makan kt luar 2 hari je.. yang lain semua masak and bawak bento box.

So far these apps really help me a lot. Dan kami merasakan sebenarnya takde la susah pun travel without agent and you can save a lot of pennies. So hope this post will help you my friends! 🌝🌝







Photobucket

  © Blogger template 'Minimalist F' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP