Tuesday, April 2, 2013

Checklist keperluan ibu dan bayi (sebelum, ketika dan selepas bersalin)

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه,

Orang cakap bila nak membeli, kena beli sedikit demi sedikit. Tanya rata-rata orang mesti cakap benda yang sama. Macam kahwin juga, kalau nak beli hantaran, mesti beli sedikit demi sedikit. Kalau dah banyak duit sangat, baru la boleh beli semua at one time. Disebabkan keterujaan melihat barangan baby, saya google la serba sedikit checklist berkenaan dengan barang keperluan baby and ibu ketika mengandung, ketika bersalin dan juga lepas bersalin.

- PENJAGAAN IBU -

Barang ketika mengandung 
* Saya start beli masa kandungan berusia 4 bulan lebih. You will feel that your tummy is getting bigger and bigger and semua baju dah tak muat especially all the jeans n kain baju kurung. Sobs!*

Baju/Jubah/Dress mengandung
Seluar Mengandung
Blouse Mengandung
New Bra & panties

Barang Ibu ke hospital
* Dinasihatkan 7 bulan ke atas dah kena prepare siap2x bakul untuk baby dan ibu khas untuk persediaan bersalin. Letak and tinggal je dalam kereta. Who knows? Ada je orang lahir diusia kandungan 28 weeks which is 7 bulan macam saya ni *

Kad Lawatan Hospital
Kad Pengenalan
Telefon Bimbit
Baju (2 helai)
Stokin (2 pairs)
Kain Batik (2 helai)
Bra (3 helai)
Panties (5helai)
Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi)
Tuala Mandi
Maternity Pad/Pad Biasa (1 pek)
Selipar (1pasang)
Kamera
Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks,Buah Kurma, Biskut, Roti)
Termos Air Panas
Bag Plastik
Baju Sejuk (Sweater)-(1 helai)
Sikat
Breast Pad (4 pair)
Nursing Bra (2 helai)

Berpantang (Untuk Ibu)

Set Berpantang
Stokin tebal
Baju Sejuk
Selipar rumah
Kain Batik
Bengkung
Maternity Pad
Pad Biasa
Bantal Lapik Duduk (Memberi Keselesaan Akibat Jahitan Luka)
Minyak Angin/Urut
Makanan/Minuman (Air Masak, Horlick, Susu, Biskut, Roti)
Tukang Urut


- PENJAGAAN BABY -


Barang baby ke hospital 
* As I told earlier. Prepare seawal usia kandungan mencecah 7 bulan *

Beg baby

Baby Diapers (14 keping)
Baju (3 helai)
Minyak (maybe Yu Yee Cap Limau)
Baby Wipes/Wet Tissue (2 pek kecil)
Tuala Mandi (1 helai)
Stokin/Sarung Tangan Bayi (5 pairs)
Peralatan Mandi
Selimut/Bedung (3 helai)
Barut (4 helai)
Topi (1 helai)

Baby Gear 

Baju- Lengan Pendek (5 helai)
Baju- Lengan Panjang (5 helai)
Rompers (5 helai)
Seluar- Pendek (5 helai)
Seluar- Panjang(5 helai)
Sarung Tangan + Sarung Kaki (5 pairs)
Baby Bip (1 helai)
Sapu Tangan (5 helai/set)
Barut
Topi

Diapering

Napkin (1 pek)
Lampin Pakai Buang (3 pek)
Safety Pin
Changing Mat
Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi 
Cloth Diaper

Baby Care & Grooming 

Losyen Bayi
Wet Tissue
Sikat
Putik Kapas (Cotton Bud)
Cotton balls
Pengepit Kuku (Nail Clipper)
Nasal Aspirator (untuk selsema)
Methylated Spirit - alcohol 70% - cuci pusat sebelum luruh (biasa dibekal oleh pihak hospital)
Minyak Yu Yee Cap Limau 
Minyak Telon Bebiku
Cotton
Diaper Cream
Beg Baby

Nursering

Selimut
Bedding set
Katil Bayi
Dimple Pillow
Kelambu done
Bakul Baju Kotor.
Almari Baby
Bakul Baby (Simpan Toiletries Baby)

Feeding
Botol saiz S (2 botol)
Puting Botol Susu (2 pieces)
Berus Pembersih Botol
Nipple Cream
Nursing Pad Washable (2 pairs)
Nursing Pad Disposal (2 kotak)
Shield collector
Breast Pump
Cooler Bag
Breast Milk Storage Bottle
Breast milk storage
Nursing Pillow
Termos
Cecair Pencuci Botol
Dyring Rack

Travelling

Beg Bayi
Baby Sling
Stroller
Baby Carrier
Bakul baby
Nursing cover

Bathing

Tuala
Besen Mandi & Tempat Duduk Dulang
Sabun Mandi

Extra

Penyangkut Baju Bulat Kecil
Penyangkut Baju Bulat
Penyangkut Kecil
Bekas Spray Air

Banyak gila kan? Kalau tak tulis memang akan ada yang miss nanti. First experience. Mana nak tau ape kena beli, ape kena bawak. So I need to jot it down on a paper and jangkaan pertama saya, saya nak serbu Baby Expo MidValley dulu! Yehaaaaa!~


Info lanjut tentang any baby expo, anda boleh tengok dekat page ni:


 atau dekat sini





Photobucket

10 comments :

Huda Luna

jom terjah mid valleyyy!
jgn lupe g baby outlet jgk tauu
sane lagi murah kadangg tu

Noor Hazirah

Dear... baby outlet kt mane yg murah2 ek

Huda Luna

search je kat fb baby outlet nnt jumpe
die kat subang jaya hehe

Noor Hazirah

ok. i will google it likeee..... right now! hehehe.. thnk you dear. much love

Faith Hope And Rejoyce

Thanks for the list.... Sangat2 beguna tuk 1st time mom......

Faith Hope And Rejoyce

Thanks for the list.... Sangat2 beguna tuk 1st time mom......

Faith Hope And Rejoyce

Thanks for the list.... Sangat2 beguna tuk 1st time mom......

mila azizan

bnyak gilerr ;) btw amatt berguna, thnkss dear

Noor Hazirah

u r most welcome :)

Nora

Iklan : As salam. Puan admin boleh tlg siarkan iklan ni tak. Terima kasih.

~~ Kami membekalkan keperluan ibu yang bakal melahirkan dan juga bayi (HOME MADE) dengan harga yang berpatutan.

~~Tilam kekabu,bengkung ibu,bedung bayi, barut bayi, nursing pillow, set comforter bayi, travel mat/alas stroller dsb..

~~Pm/sms/w.app : 0177424833(Nora)

~~Like and share our page:
Tilam Kekabu Murah UMMI

  © Blogger template 'Minimalist F' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP