Saturday, December 10, 2011

E13 takleh naik E14 ?

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه,

Baru balik outstation di TNBD Melaka. Lepas je majlis haritu, saya cuti isnin, sambung terus kerja di Melaka. Sampai lah hari rabu. At first plan nak stay seminggu tapi sebab kene kejar schedule, cut it short to 3 days. Tak puas la duk umah. Hmmmm..

Nak dijadikan cerita, on the last day, borak dengan Puan Izwa time makan. Yang bestnye TNBD Melaka ni bila kita buat kerja kat sana diorg mesti sediakan makan. Breakfast, Lunch and minum petang. Time minum petang, borak dengan Puan Izwa mengenai kenaikan gaji dari gred saya, PEP 37 which is E11 ke E12 after 1 year berkhidmat dengan TNB.

And Puan Izwa cakap dalam TNB ni kenaikan gaji antara engineer and other field lain which is engineer ni kiranya naik banyak la compare to other position etc accountant, ict, human resource. and saya dan Ari terpanggil untuk tanya since we're from engineering background dan kami ditempatkan di bahagian audit, so how's our position.

and she said that nak naik from gred E13 ke E14 which is berlainan band, mungkin setgh tak fhm, takpelah. die kne ada AP cert (authorised person). So sebabkan korg di hire sebagai jurutera elektrik, untuk kenaikan pangkat from E13 ke E14 kne ada AP cert. Mandatory requirement. Gilos. Lepas tau tu terus terpikir nak tukar department. So lepas PEP saya bercadang untuk mintak tukar ke distribution la since da bincang dengan encik tunang, dia cakap da kawen nanti kalau boleh dia tak nak selalu outstation dah. Bayangkan lah, kalau sekali outstation sampai sebulan. Dia lagi rela kerja berat tapi ada kt rumah. Audit, tak berat pn kerja nya cuma kne tinggal lama la. Sian dia.

Saya pulak plan nak tukar sebab takkan la sampai mati nak E13 kn? Kalau camtu better tukar field of work pulak. Gi oil n gas company pulak ke. Why not? Stay dengan TNB sebab kena bonded 7 years. Takde choice nak pilih pekerjaan lain tapi TNB pn okay actually. Cuma kalau job situ membantutkan usaha saya untuk naik gred, saya taknak la. Planning and planning and planning. Hopefully by the time graduate from PEP ade la kosong dist KL or Melaka. Amin.



Photobucket

5 comments :

Anonymous

puan...maafkan saya ...saya ingin menanyakan gaji permulaan untuk jurutera di TNBD...fresh graduate...saya masih tidak dapat maklumat yang tepat mengenai persoalan saya....harap puan dapat kongsi...terima kasih

Noor Hazirah

utk gaji permulaan jurutera or any exec (x kisah tnbd ke atau bidang lain asal gred e12 basic adalah sebanyak rm3.2k (exclude allowances).

Anonymous

As salam Puan, nak tahu berapa range gaji untuk E14 yer ( min - max) pastu apa kelayakan untuk E14 ni? kalau dekat swasta tu dia macam junior manager ker, mid manager ke atau senior?... Terima kasih

Anonymous

As salam Puan,

Nak tanya berapa tangga gaji E14, apa range dia yer? Min - Max. Apa kelayakan untuk gred ni ? Dia consider sebagai junior manager, mid atau senior manager?

Noor Hazirah

E14 adalah junior manager. E12,E13 adalah exec (include engineer, accountant, legal etc) :)

  © Blogger template 'Minimalist F' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP