Wednesday, July 18, 2012

Bad review : Vendor Kahwin

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه,

Saya sangat kecewa. Tersangat kecewa. Harini saya dapat tahu something yang boleh mengubah mood saya for the whole day. I got a sms from my vendor yang dulunya saya pernah masuk contest kahwin tu.. saying that..

" Sayang, for transportation fee + labour cost dalam RM3K sayang :)"

Ok. Cerita bermula dimana saya dioffer oleh kawan saya untuk join 1 contest ni. Bukan salah kawan saya yang introduce kt saya. Saya pun berusaha la untuk buat since hadiah grand prize dia Mini Pelamin worth RM3000. Nak dijadikan rezeki kahwin kut.. saya menang grand prize for this contest and membolehkan saya untuk memperolehi pelamin angan-angan saya. (Dah siap berangan dah ngn tunang saya u olls!).

Lepas daripada contest, saya contact diorg untuk tny transportation fees. Lama gila nk tunggu balas. Beberapa message ntah saya anta. Takut nak call sebab nnti kata beria sangat padahal dapat free je. So saya follow up je la by message. Tak balas2x. Until one point.. saya tergerak hati untuk anta email kat dia. Mula2x ingat tak nak reveal. Tapi member2x group b2b saya kata menda ni perlu untuk bg peringatan dan langkah berjaga2x untuk bakal pengantin lain.. Saya anta email saying that...

I had won grand prize for your previous qarmasutra contest. I had sent to you tons of message regarding the transportation charge for my event. I still don't get your feedback regarding this issue. I assume that both of you are busy with your new work/project. I just need you to give me clarification on this matter since I need to hire someone for my solemnization dais if you can't make it. I'm running out of time by waiting for your feedback. I am truly sorry if you guys found that this is quite harsh for you. But, for me, who are willing to participate on the contest, I know that it's kinda FREE for an outstanding dais deco, but I'm concerned about your quality on dealing with people who try to give a credit on your artworks.. I hope that you dont mind with my words because I'm complaining and giving my feedback for your improvement. I wont give a bad feedback to others, so I have decided to give a personal message to you. I love your artwork. and because of that I'm trying my real best to win your contest. Sorry if this message hurting both of you. Hope to hear any feedback from you guys very soon. Thank you.

Baru la dapat reply dari diorg. Kalau tak... HARAM!
dan harini selepas seminggu menunggu quotation dari vendor kesayangan saya ni.. akhirnya dapat message transportation + labour cost RM3000... RM3000???? Ko offer prize pn pelamin RM3000. Pastu transportation cost n labour cost from KL-MELAKA RM 3000??? Sama dengan value mini pelamin yg ko offer. Memang tak beragak la.

Sedih la sebab saya dah lama tunggu feedback dari diorg. Nak kne cari vendor lain. And currently running out of time. Untuk pengetahuan korang.. Pelamin dewan saya booked pon x semahal mini pelamin nikah yg die offer ni tau! Untuk bakal pengantin, tak yah caye la ngn contest2x pelamin ape semua ni. Semua TIPU je! Ramai dah org lain kena. Beria bagai nak rak. Alih2x jadi camni. Please, jgn jadi bodoh macam saya! hahaha

p/s: Peringatan untuk semua b2b. Semoga lepas ni kita sama-sama beringat ok!



Photobucket

33 comments :

anaztasias nora aira

mini pelamin nikah pun caj sampai 3ribu? gilaaaa mahal. btw masa nak promote dorang sibuk cari blogger. bila dah up skit.. demand pula. btw i sokong u gieya. maybe i should write also about this entry. u bukan kawan blogger pertama i yang kena macam ni.. dah ramai kawan i yg masuk contest end up macam ni.

hurm lain kali rasa kalo ada mana2 company nak wat contest patut letakla dekat situ " hanya untuk orang di kawasan saya sahaja " kan senang :)

Shakina Farhan

tujuan die buat contest utk promote diri sendiri..org dah tlg promote ape slhnye tlg bg hadiah secara ikhlas..labor pun nak charge..

vendor mcm ni sgt pentingkan diri sendiri..Melaka-KL xjauh mana..agaknya kalau Perlis charge 10K kot? tak berkat business buat org cmni..

ciksusu

ya Allah teruknye dorg wat gtu..
tak ikhlas la nak buat contest ni kan..
makin menyusahkan..
hope kamu sabar dan dpt cari solution secepatnye :)

Cik Fizza Lovalova

Dear..i pon ade kene baru2 ni. Die buat giveaway konon.
Da announce pon i'm the 1st winner.
So i expect i dapat hadiah mcm yg digembur2kan. Tp rupenye x.
Pentipuu.
Die kasi adiah lain yg lg rendah nilainya n i rase x pnting lgsg n i pon x heran klu xdpt hadiah tu.

Da la prepare kawen 3 bln je ni. Tolak pose n raye tinggal bape ari je. Sedihh.

choclairissa@intan marliana

sabar ye dear..doa org teraniaya dimakbulkan tuhan..insyaAllah awak akan dpt yg lebih baik dr diorg..jgn putus asa n berhenti berdoa..kami semua doakan yg terbaik :)

BIE

subahanallah.. moga ada hikmah disebaliknya yang.. sabar ya.. Insya'allah ada jalan penyelesaiannya. Terima kasih kerana memberi peringatan kepada kami

Rahmah

Xsangka ek ada mcm tu..tq atas peringatan...semoga tabah n sabr ye..ade hikmah sebalik ni...

Nisa Dawi

hai, salam kenal,

sangat teruk vendor macam tu
memang tak berkat la bisnes diorang
sedih pun ada kalau ada kat tempat awak

hurm...sabar lah ye
mgkin ada rezeki yang lebih baik...
insyallah..=)

Syazlina Khairuddin

huhuhu..sedih nya..rg nak kawen nie macam2 kena fikir..then jd macam nie..mesti sedih..be tough k & neva give up!

Amalina Ali

Ya Allah. Tak patut dorg buat gini. Menganiaya orang namanya. Kalau la awak tak follow up, memang dah expect yang akan dapat pelamin tu, kan ke haru jadinya.

Rasanya vendor tu nama besar jugak dalam bridal ni kan...?? Sabar ye dear. Anggap ini semua dugaan utk menempuh ke alam perkahwinan.

:)

cintabella

org mcm nie pun ade kan..ok kene beringat laa mcm nie

hanisah

ya Allah, vendor itu ke? ish..kalau nak ltak charge pun bagitau la dalam syarat2 penyertaan awal2.

sabar ye dear,i was soo happy when you win the first place tapi ini pulak jadinya..mungkin ada hikmah disebaliknya

[az azhari]™

good one gieya. mmg menipu sgt contest cmtu.. dia gunakan blogger utk iklankan dia.. lepas tu nak charge pulak.. pfftttt~~

MiSsJue

Waaa! sedihnyaaa! 3k?? da leh cover my pakej for pelamin da..huk....glurp! da tu macam mana dear? u proceed ke?? ni yg kamasutra tu ek?

Noor Hazirah

Thank you all for your support. Mungkin takde rezeki kut. Saya pn dah mls nk pkr. Nasib keep follow up. Kalau senyap je, alamatnya mmg taktau cite la. Saya cuba cr vendor lain. kalau tak pn DIY je la. Memang sedih bila ade contest macam gini. Bukan saya je yg kena. sebelum ni pn vendor2 lain pn ade bt cmni gk. Menganiaya customer yg cuba nk up diorg. Hope all b2b beringat. Tak payah la ingt nk save menang contest ke pe. Memang semua PENTIPU je.

LittleSunshine

Ermmm dh rmai blogger kn ttg caj transport ni.nextime vendor2 ni kn amik port isu mcm ni.klau mcm tu suruh je blogger area office dia je la join.insyallah ade hikmah setiao yg berlaku.we always support u

Noor Hazirah

I love you all. tetiba rasa terharu korang semua baik! arrrggghhh. *shed tears* hehe

A Z R E E N

Sampai 3k transport charge? Agak2 la. I pon, amek vendor dari KL baru charge RM200 ++ je untuk KL- Terengganu. Gila ahh. Tak baik menipu kte kan. Dah la nak kahwin. Sabar je la.

Noor Hazirah

Sebab taknak layan barang free kut. Takpelah. Saya pasrah je. Rmai lagi vendor lain kan..

Azlina

Saya Pun terkena juga.. Dengan Hadiah Photographer...

Sedih!

Huda Luna

Hi awak
saya baru first time datang blog awak ni lepas Miza bgtau pasal ni

bagi huda personally dia hanya pergunaakan b2b blogger utk perkenalkan nama diorang.
once dah kenal dorg putar belit cerita

3k utk transportation dan labour? merepek

sabar eh. ade la tu yang lebih baik menanti awak. dari tertipu dgn vendor mcm ni

Anonymous

yang transportation kl ke terengganu tu dapat 200 ringgit je? boleh saya dpt contact number? sebab saya mmg tgh menghadapi masalah transportation...memana vendor mmg transportation mahal.. same situation degn one vendor ni...dr kl-melaka jugak they charge additional 3k for transporatation, labour and accomodation.......

Noor Hazirah

Hi huda. Thank you for visiting.. Aa dear.. Sabar je la yg termampu.. Saya dh cr vendor lain dh. Awk jgn tertipu mcm sy pula ye

Noor Hazirah

Azlina.. Awk kena macam mana yer dengan photographer tu.. Spe vendor tu

Miaki Yamashita

As far as I know, Qarmasutra Wedding and Events had the best rivew from any Wedding Magazine. I,ve read all the Rules and Regulations of the competition. I'm quite sure the bride-t-be tak membaca sema syarat-syarat pertandinagn ini denagn betul . For a very major and well known wedding planner to sponsor your Solemnization Dais, It is very resonable price. Kalu iktukan biasa diorang amik untuk simple akad nikah or any well known wedding planner already RM5000++. dalam rules tuh ada state yang bride-to-be has to sponsor kos pengangkutan and labor cost. RM3000 tu bukan transportation semata. This is not one way trip. pergi balik dan kos mengankat barang. If you so agree with all the rules and regulation? Kenapa sekrang baru nak menimbulkan reaksi begini? =)

Anonymous

https://www.facebook.com/pages/Qarmasutra-Weddings-And-Events/146872075359339

baca feedback qarmasutra ni
perlu ke dia mention melaka?

Anonymous

Next time baca n fahamkan rules n regulations dulu k .

Anonymous

semua yang comment cakap reasonable price dekat page Qamasutra tu semua macam geng2 diorang jugak je.haha.lawak je Qamasutra ni.

abdulwafy

haha.. actually, murah2 sume kalau nak g la carik.. xyah nak harap dapat pelamin 1st class.. pastu komen tuk transportation.. even transport pun 3k, korg tau ke pelamin cane ko bleh dapat? ive been a customer to them, and the result was far from my highest expectation. its been a flawless dais beb.. sampai sume org xterkata. senang nak blame, instead of baca regulation die..

Anonymous

i suka sentuhan qarmasutra n hampir2 nak hire diorg. tapi sejak i taw pasal ni + another bad review..cancel nak amek ngan diorg.

ini la die kalau vendor dah ada nama. sorry to say perasan bagus.

Anonymous

Sekarang ni kes dia, dia menang hadiah. Ok la cuba jangan pk yang korang-korang ni puak Qamasutra. Reasonable ke charge transportation macam tu? Jangan pasal ada nama sikit boleh charge orang kaw-kaw. Arma pun x charge sampai macam tu sekali. Kita ni nak cari rezeki yang halal. Kalau mcm ni la, nampak gayanya x lama mana la Qamasutra ni.

Baik tulis 'Qamasutra Wedding Planner for rich people only'

Anonymous

Qarmasutra ni cakap lembah klang tak kena charge.tapi yang diorang sendiri tulis dekat page tu amendenye?
Dulu i pon penah nak hire Qarmasutra, but bile email diorang tanya quotation, makkkk oiiii mahalnye, dah macm taraf2 wedding planner yg hebat pulak. tengok dr segi fresh flowers xde lah byk mane. So,dah alang2 mahal tu, baik i amik wedding planner yg betul2 berbaloi.x kisah mahal, janji service terbaik dan tak perli customer depan orang ramai.

Noor Hazirah

Miaki Yamashita.

Yes. I agree with you why the issue of transportation been raised after that. The issue was, okla, I am not anak dato so that I rasa the RM3000 for transportation to melaka which u say that it's not one way trip mahal. Ok. I accept it. How's the transportation to KL area which is RM1500? is it reasonable for you dear? I dont mean to give a bad review gila2x kaw2.. but they have to understand their customer, oklah. i accept la the fact that the transportation is reasonable. But macam mana pula dengan layanan diorg bg dekat orang yang dah try upkan nama diorg? I still remember when I first join their contest, they DONT HAVE NAME yet. So verry little fan on facebook. When I won their prize, I have tried to contact them. Gila payah nak reply. Sampai satu tahap I have to tegur them personally on email baru dapat reply. It's sad la to know that, I berani post pn sbb ramai org give bad review pon. flawless, tak berapa ada nama tp charge kaw2.. so.. I think I'm on a right side. Dunt know. Counter me back if you have any strong evidence :)

  © Blogger template 'Minimalist F' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP