Wednesday, September 19, 2012

Tips #1 : Inai Merah dan Long Lasting

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه,

Since last week lagi duk busy cari inai merah. Susah la kan? Saya try buat dekat downtown rm5 je. Tapi tak cantik la merah dia. Saya taktau la kut inai merah yang campuran (seperti di downtown/uptown) memang akan merah gelap or ade juga merah menyala. Ada orang cakap inai ni ikut warna darah. Ok. Untuk pastikan benda ni betul ke tak betul ke, saya try la tny kakak henna sorang ni and she said that memang betul pun kepekatan/kecairan inai adalah mengikut jenis darah kita tapi it's only applicable for inai daun je. Kalau guna inai campuran tu xd makna, sebab chemical semua sama2x. Ntah la. Saya pun taktau.

So saya dengan gigih mencari la inai2x merah menyala yang boommbastic. Terjumpa satu link ni..dia share tips untuk dapat inai yang merah dan long lasting. Menarik tau! Sebab dia kata dia sendiri darah cair, So need to find another ways untuk bagi inai pekat and long lasting..

Antara tips dia:

kalu guna daun inai, jemur dulu sampai kering then blend/tumbuk dengan gambir/arang,nasi sket(untuk bagi lekat),perahan limau.

kalu pakai serbuk, prepare dari petang( atleast 2-3 hours before apply) if nak pakai malam.Letak perahan limau ( bagi tambah berkilat kuku).Tujuan kena prepare dari awal supaya inai tu betol2 sebati dengan peahan limau baru kaler merah nyala...hehe~

Inai tiub or kon tips kawan Syafa bagi, sebelum apply...sapu minyak /minyak cap kapak then baru letak inai.
Tips pakai inai serbuk:

Petang bancuh serbuk inai dengan air teh.(air teh panas okeh tapi tak da gula punya.Buat air just untuk mix dengan inai sampai jadi pes.Guna dalam 2uncang teh bagi kaw2 pekat. n mix dengan air perahan limau nipis.Malam nak pakai sapu minyak cap kapak dulu.n b4 kering apply lagik skali minyak cap kapak.Dan kering baru cuci.Sure merah menyala!Cuba la..hehe~


So saya nak kena cuba ni! Selamat mencuba~

Credit to : http://justyouni.blogspot.com Nice info!



Photobucket

6 comments :

Cik Nina

nak try wat gak ! hehe aritu kite pn try test yg henna dlm tiub tu, tp cpt je pudar :( sedeey.. dgn tips ni, kite nk try gak wt. hihi tq ekk bg tips ;)

Noor Hazirah

hehe. tu la.. saya pon nk try bt gk. tak biasa bt lg. dh la x suka pkai inai. adoi!

Syazlina Khairuddin

tips menarek untuk b2b mcm sy..Thanks for sharing =)

Noor Hazirah

Sama! Dear.. Bl mjlis u

Nur'Razak Wedding Planner

Nur'Razak Wedding Planner menyediakan servis pertunangan/perkahwinan pada harga yang berpatutan!

Makeup/HairDo
Canopy
Catering
PA system
Pelamin

dan banyak lagi..

Sila layari blog kami nuurazakweddingplanner.blogspot.com

atau FB page kami NUr'Razak Wedding Planner
Untuk keterangan lanjut/tempahan sila hubungi Deera 010-7175919 atau Jack 017-7024919

Anonymous

Kalo bncuh awl..xkeras ker nt ble nk pkai ?

  © Blogger template 'Minimalist F' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP