Tuesday, January 22, 2013

Before vs After Married.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه,

Lama sungguh tak menulis blog. Kinda having long holiday. Time for me to get enough rest. I am currently staying with my family in Melaka. Tiba2x saya terfikir untuk share dengan sesiapa yang bakal berkahwin atau yg dah berkahwin. Rasanya rata2x juga mengalami pengalaman seperti saya kut?

What is the difference between bujang dan berkahwin. Sebenarnya banyak beza. Okay. Let me share with you something that I have treasured enough for the past 4 months. Ini sebenarnya khas untuk perempuan lah, yang lepas berkahwin, duduk dengan suami, jauh dengan family. Untuk yang lepas kahwin still duk dengan family not applicable tau. huahua

1st - Yang paling obvious bila dah kahwin, bila dah duduk berdua, you have to cook! Yes. You HAVE to cook. Which is sebelum ni kalau duduk dengan family (macam saya, ade ibu dan 2 orang adik perempuan), agak2x kalau hari ni malas nak masak, suruh adik pulak masak. Kadang-kadang kalau gedik sikit, suruh ibu masak. hehehe. Jahat ke? Tapi beza bila dah kahwin, you have to cook. Malas atau tidak. Kalau paling malas pun beli dekat luar la jawabnya. Tapi sampai bila? Mungkin ada je yang lepas kahwin hari-hari makan luar. Depends. Tapi macam saya dan husband, kami lagi prefer makan dekat rumah even masak nasi lauk daging goreng je.

2nd - Masa dengan family makin berkurang. Quality time with family become lesser. Tambah pulak bila dah duduk jauh. My family di Melaka, my PIL dekat Perak and we're living in KL. Awal2x dlu boleh kata selalu jugak balik kampung. Tapi sekarang, ada je program. Kalau nak balik sorang pulak, dah nampak lain macam? Even kadang-kadang saya free on weekend and my husband tak free, tak boleh jugak balik. Kalau lah rumah parent dekat, sure husband bagi je balik selalu. Kalau nak balik sorang2x nanti alasan bimbang lah, ape orang cakap lah. So ended up habiskan masa sorang2x dekat rumah.

3rd - Bila korang dah kahwin, mostly, bukan semua lah tapi most of husbands dia mesti nak raya Aidilfitri pertama as husband and wife di kampung halaman dia. Kalau yang lagi worst bila both raya nak start dengan kampung dia. Gila tak syok. Ada pulak yang tak kisah. Tapi usually yang tak kisah ni biasanya yang dah berusia sikit, yang pampered wife sangat2x, yang tak berapa rapat ngn family, or anak yatim piatu nauzubillah. So, be prepare okay? Saya inshaAllah bakal raya di rumah PIL on Aidilfitri tapi inshaAllah juga raya haji di kampung saya di Terengganu this year sebab last year dah rasa beraya Aidiladha di kampung Perak. Tapi bukan kata tak best, raya tak meriah. So tak rasa macam raya sangat. Sama keadaan di Melaka juga. Mungkin Aidiladha ni memang negeri lain macam rasa tak raya kut unless di Terengganu/Kelantan. Tapi I can't imagine how my Aidilfitri would be. First Aidilfitri jauh dengan keluarga. T__________T . Most of wife mesti akan nangis on the first raya. Hahahaha. I am one of them kut soon?

4th - Bila dah kahwin, orang kata responsibility makin besar kan? Yes. Besar sangat. Sebelum kahwin, you need to take care of your own family. Sekarang family makin bertambah. Saya ni pula bukanlah jenis yang selalu nak call2x ibu sangat. Tapi when we're at home memang kami have a really good quality time la. Cuma mungkin sebab dah biasa "independent" pun sebelum ni so macam ibu pun jenis tak kisah and percaya je anak dia hidup kat mana2x pn. Bila lama tak call cik pula nanti cik merajuk. So sekarang, bukan saja hati ibu dan cik nak kena jaga, hati mak and ayah sama. Tapi saya jenis susah nak call. Tak reti. Kalau call pun at least sekali seminggu je. Mungkin sebab dulu selalu balik kut. So rasa macam call is not really an important matter pon kut? Adoi. Payah jugak sebenarnya. So, bila anda dah berkahwin, keluarga anda makin bertambah, makin ramai hati kena jaga depends on how many family members you and your husband have. So, practice make perfect kan? Tapi saya tengok my aunt yang kawen dengan my uncles takde pun nak keep call PIL diorang tanya khabar? Okay. That's not a good example. Adoi!

5th - Bila dah kahwin juga kebiasaannya lelaki ni awal2x dia tak faham lagi yang dia dah ada keluarga baru. Tambah pula bila dah lama couple so still rasa ala2x macam kawan/girlfriend lagi. Kadang-kadang ada sesetengah lelaki awal2x kahwin pun still lepak dengan kawan macam tak kahwin lagi. I mean, lepak tak kisah tapi kena pandai beza waktu juga la kan. takkan nak lepak sampai 3...4 pagi, tinggal isteri sorang-sorang kat rumah. Nasib baik my husband takdela lepak dah ngn kawan2x sampai 3.. 4 pagi. Sesetengah lelaki yang baru berkahwin, dia still fikir tanggungjawab dia besar pada adik beradik, but for wife, they think that their wife can solve her problem sendiri. Ada juga sesetengah lelaki dia fikir keluarga dia keluarga dia. Tapi keluarga wife, wife la jaga. Macam sort of tak biasa. Macam2x lah gaya orang baru kahwin ni. Saya pun kira baru la kahwin. So some of the things I had faced before. Tapi alhamdulillah. Mungkin betul orang cakap anak itu rezeki Allah. Suami makin faham bahawa kami dah mempunyai "keluarga sendiri" yang perlu di taken care of. Penting tau. Nanti you all tau la. hehehe.

6th - Macam saya, sebelum kahwin, saya hidup berseorangan. Maksud saya, balik kerja, duk rumah tengok tv sorang2x. Kalau weekend ke, or adik saya takde klas, dia teman la saya kat rumah. Ad juga teman borak. Kalau time couple dulu pn bosan, gi lepak makan. Tapi bila dah kahwin, everyday you have friend to talk to. Perempuan, biasa lah. Bercakap la yang boleh hilangkan stress kan. So, best la bila hujan guruh petir ke dah tak takut macam dulu2x. Takde lampu ke dah tak takut. At least ade husband, kalau husband tak reti wiring pun boleh tolong cari orang. Kalau harap kita sorang2x? Sampai esok tidur dalam gelap. Kalau takde air kat rumah, gi tumpang tidur umah member yang ada air. Takkan nak angkut air sorang2x? Dah ada husband ni takde air kat rumah pun, ade orang nak tlong angkat air. Buat air spare untuk mandi and buang air. Everything is there. Sebab tu saya cakap this is not applicable to mana2 perempuan yang duduk dengan family before and after kahwin sebab diorang tak merasa kut menda2x macam ni. hehehehe

Panjang sangat. That's it la kut. This story is not based on my experience je. Semua yang saya cerita di atas cerita yang pernah orang share, pernah orang mengadu, yes, some of them happen to me also. So for those women out there, memang betul perempuan ni besar ganjaran dia di sisi Allah. Nanti bila dah ada anak, bertambah la lagi tugas yang perlu dipikul dan have to really sabar dengan all those things.. Mungkin sebelum ni tak pernah ada orang share. Mungkin some of them dont give a damn pun. I dont give a damn pun. Just sharing my thought. Alhamdulillah. Semoga semuanya berjalan dengan baik dan seperti kehendakNya.





Photobucket

3 comments :

isha finaz

Suka bace blog kak ieya..byk yg bole jdikkn guide utk sha and b2b yg laen..hee (:

Anonymous

Me too...byk guide utk b2b...

Noor Hazirah

Semua perempuan akan face the same thing dear.. u just be prepare. Sometimes pikir kalau x kawen lg sng jgk. Ad ms lbh dgn family but then everything has their pros n conts.. :)

  © Blogger template 'Minimalist F' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP