Friday, January 4, 2013

Perkhabaran Pregnancy. Salah ke?

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه,

It's going to turn 2 months soon. Very soon. Tapi haven't check dengan doctor samada dah nampak embrio atau still nampak kantung. Sebab saya ada terbaca ade la forumer ni bercerita mengenai pengalaman dia melalui fasa-fasa kehamilan ni, boleh refer sini, dan dia takut bila dah 8 weeks tapi still nampak kantung je. Sebab based on ape doctor cakap aritu, 6 weeks dah ada kantung, 8 weeks dah boleh nampak embrio so he suggested me to scan my belly on the 8 weeks of pregnancy. Tinggal beberapa hari je lagi. Takut juga sebenarnya. Takut nak tengok nampak ape. LOL.

Actually, regarding my pregnancy, saya ada post gambar UPT di Instagram dan link ke Facebook dan Twitter and I am not sure whether that's a mistakes or what? Sebab one of my concern friend said that "tak perlu kut post kat facebook?". And I was like... *&%^$#$#@. I asked my husband and his response was, "pedulikanlah ape orang nak cakap, bukan dia rasa macam mana gembira tu". My team mate pun cakap juga, tak payah la bagitau bos lagi, lagipun baru lagi. So I was like, &*^&%&$#@ again! Tapi memang takde intention pn nak heboh2x. Sebab saya pun post pasal pregnant dekat instagram (linked to FB and Twitter) and blog je. Lagipun I don't think that my blog has a "known" reader.

I shared it with my personal blog and my family. Family in laws pun tak share cause I thought that mybe my husband wants to tell them personally. So I guess takdelah nak kecoh 1 dunia kut? Unless for those who concern and happy about that maybe felt that it's a great news! Not the response of "tak perlu lah kut nak bagitau orang?"

Dengan member sekerja pun saya tak mentioned. Biarkan je. I just share with my closest friend, Zura and she was like.. Hey, korang akan dapat anak buah! And the feedback from my officemate was amazing. Terasa macam anak saya bakal jadi senior anak2x diorang. Wahahahaha. Jaga-jaga la korang nanti anak aku buli anak korang. Huahuahuahua. Ok. Imaginasi je tu.

Pregnancy is actually a tremendous victory in a hubby-wifey relationship. Anugerah Allah yang tak semua orang dapat. So, we have to really enjoy the happiness and share it with beloved ones. The early stage keeps torturing me. Tu tak boleh buat, ini tak boleh buat. Tapi, layankan jela. Lagipun masa ni la nak tengok perubahan besar pada husband. Lipat baju, basuh baju, jemur baju, mop rumah. Wahaha. There are some new things happened last few days/weeks whereby my body feels a little bit hotter, rasa nak demam everytime malam2x. Rasa perut macam senak. Rasa macam dup dap dup dap dekat belly. Penat? Penat tu tak payah nak cerita la. Rasa penat dari biasa. Tambah pula kerja n balik kerja hari2x jammed, lagi berganda penat. Tu apa yang saya rasa sekarang and almost everyday happened.

Saya doakan semoga semuanya sihat. Kalau dah takdir Allah, jadi, Maka, jadilah ia. Jika takdir Allah kata tidak, tiada siapa dapat menghalang. Doakan semoga keluarga yang saya baru nak bina ni bahagia sehingga ke akhirat dan semoga semuanya selamat. Amin Ya Rabbal Alamin.



Photobucket

16 comments :

Siti Farhanna Suharman

Kawan ialah orang yang gembira bila kita gembira.kalau org ckp xpyh la nk post kot...kita ptt jwb, why not? selagi tak berdosa.

Siti Farhanna Suharman

Kawan ialah orang yang gembira bila kita gembira.kalau org ckp xpyh la nk post kot...kita ptt jwb, why not? selagi tak berdosa.

nurdani

saya sendiri tak tahu apa rasanya macam apa yang kak hazirah rasa sekarang. tapi its normal la kita akan share dengan sesiapa. rasa teruja. takpa, abaikan benda negatif.hehe

Noor Hazirah

@farhana - tak sampai hati nak jawab mcm tu. hehehe

@dani - saya tak rasa ape2 pn dani. xde la mencarut pn. yg &^&^$$##@ tu bkn mencarut tau. tu means taktau nak pkr ape n nk response ape dah. so let go je. cuma pelik tak boleh ek?

Zimie

haritu SIL pun warning awal2 supaya x hebohkan dkt twitter n fb. tp kita langgar je pantang larang tu:p and zimie post entry pregnancy dkt blog.situ x ramai baca.boley x gitu? huahua

Noor Hazirah

@zimie - nape SIL awak ckp mcm tu ek

Zimie

not sure lah why.malas nak tanya.tp ikut logic maybe sebab benda 'tak kukuh' lagi.3 month, 1st trimester tu kan time kritikal.anything can happen to baby inside.

ntahlah.lain org lain pemikirannya.sbb tu zimie x ikot pun cakap SIL.yg penting kita tau ape yang kita buat.dan penting kita bahagia dah la.

Noor Hazirah

@zimie - SIL zimie tak komplen plak zimie tak ikt ckp die? hehehe. g pn tau first trimester kene jg gila2x.. tp doesnt mean that tak boleh beritahu kut. kalau ape2 jd pn bgtau jgk. lain orang lain pendapat kut kan. :)

izfanora

dear, mulut org bkn mulut tempayan. ada sebab boleh share dan tidak. pendapat org berbeza. mungkin cara dia luahkan pendapat keras bunyinya. :)

it was like, bertunang xperlu heboh. hny yg terdekat je tau. ada yg fikir mcm tue. tp, klu niat kita kongsi untuk minta org doakan, xslh pun kan.. :)

Rina malas log in

Kalau xd rezeki kndungan 7 bulan pn leh jd pape. Da lahir anak pn stil leh jd ape2.. Nauzubillah..
So apekata kita hepi je dgn berita dr Allah ni n share ngan org len. Sape xhepi tu ade la prob dia kot huhu.. Bg kte ble btau org atleast org bleh nasihat kita, bleh share pngalaman, x tmbul slh fhm if tetibe kte jd lemah mase awl2 pregnant, n org bleh doakan kte. So abaikan la kot org yg ckp kt gie negative2 tu..

Noor Hazirah

@iz - tula. Mulut org xblh nk tutup. Aritu sentap jgk. Tp pkr blk.. biarlah. Nnti giliran die kita tgk plak cmne. Adoi. Mcm jht plak. Ok. Abaikan

@rina - lol. Ade ke mls nk login. Hahahaha. Tu la kan. G share je la. Dr dlu pon lg.. result rndh ke tggi ke g mmg jenis cite je. Xd rahsia2. Tmbh ni plak biggest gift from Allah kut. Terasa nak share dkt kwn2.. tp xpla.. kita just jg je pemberian Allah ini. Semoga Allah permudahkan urusan kita. Amin

Noor Hazirah

@iz - tula. Mulut org xblh nk tutup. Aritu sentap jgk. Tp pkr blk.. biarlah. Nnti giliran die kita tgk plak cmne. Adoi. Mcm jht plak. Ok. Abaikan

@rina - lol. Ade ke mls nk login. Hahahaha. Tu la kan. G share je la. Dr dlu pon lg.. result rndh ke tggi ke g mmg jenis cite je. Xd rahsia2. Tmbh ni plak biggest gift from Allah kut. Terasa nak share dkt kwn2.. tp xpla.. kita just jg je pemberian Allah ini. Semoga Allah permudahkan urusan kita. Amin

Anak Lebah Comot

Gie..dunk worry k. Mulut manusia. Start dr lom kawen dh ckp ble nk kawen..bler kawen ckp ble nk ade anak..bler dh preggy..bler nk bersalin lak..pasni cube teka ape yg bkl ckp lg...hihihi....
Yg penting take care urself k..n jgn pk ape yg org lain pk..pk pasal kamu n bakal ur bby too.

Anak Lebah Comot

Gie..dunk worry k. Mulut manusia. Start dr lom kawen dh ckp ble nk kawen..bler kawen ckp ble nk ade anak..bler dh preggy..bler nk bersalin lak..pasni cube teka ape yg bkl ckp lg...hihihi....
Yg penting take care urself k..n jgn pk ape yg org lain pk..pk pasal kamu n bakal ur bby too.

SyAkiNa

pada pendapatan sy la sbgai pembaca bloger yang tibe2 termasuk page ni(hehe ='P)...nk sentuh sikit --> inform about ur pregnancy pada bos tuh sgt2 la perlu lagi2 in early pregnancy ni..just an advice that make sure your bos acknowledge about your situation now. so then they will not allow u to do any burden jobs such as going for outstation that may harm you 'little fella' inside...and take care ;)

Noor Hazirah

@anak lebah comot - hehe. comel je nickname. tu la dear. manusia will keep on asking until kiamat tak abes2 lg kut. thank you for the advice. much love frm me :)

@syakina - my boss tau pn when he saw me eating acid folic and he asked me what's it. Dia dah tau dah. takut juga sebab team kami saya yang memecah tradisi preggie dlu. so boss takde pengalaman orang cuti sickness ke.. maternity leave ke. tkut juga. hopefully everything will be fine

  © Blogger template 'Minimalist F' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP