Friday, June 14, 2013

Trip to Bukit Tinggi, Padang INDONESIA

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه,

My birthday falls on 11th June 1987. Pada tarikh saya genap 26 tahun, my beloved mom sponsored me and my family including my husband and nenek to go for a vacation dekat Padang, Indonesia. All has been sponsored by my mom, bawak diri and buat passport baru je since passport lama dah expired. Malas nak gi cari and renew. Buat baru terus.

Our first day journey is on 11th June. We arrived at the LCCT Terminal about quarter pass 7am which actually dah lambat! Our trip consist of 10 people actually. My family consist of 6 and the other is my mom's officemate.


Upon arrival at Minangkabau International Airport, kami disambut oleh our Indo agent from Raun Sumatera Tours and Travel, pak Tono namanya, kami dibawa ke Bukit Tinggi yang mengambil masa 2 jam dari airport. Lama kan? Tapi tak la terasa lama sebab on the way pergi sana macam2x tempat persinggahan Pak Tono bawak. Of course la tempat shopping kan. Kami dibawa ke Minangkabau Village. Kat sini korang akan dibrief sejarah2x minangkabau dan suku sakat dia. Syok juga sebenarnya and kitorg baru tau rupanya orang negeri sembilan ni ratanya adalah dari suku Indonesia yang dah berhijrah datang ke sini. Sebab tu diorang membentuk populasi suku dorang. Ada yang mengikut adat temenggung dan ada juga yang mengikut adat perpatih. Dekat sini, korang siap boleh bergambar dengan memakai baju minang, ala2x pengantin gitu. Bayaran hanya dengan harga Rp.30,000 which is kalau convert duit Malaysia dalam RM9.50 la.


Before


After

Amacam? Ada gaya macam pengantin baru tak? Almaklumlah, mak buyong dengan bapaknya tak sempat merasa pakai baju minang time sanding2x dulu.



Cantik kan rumah gadang ni. Nak tahu lebih lanjut pasal rumah Gadang ni, korang kena la pegi sini. Hehehehe.

Next trip we went to Jam Gadang. Among the famous place to visit juga la. Kat sini ada pasar n kedai deret2x tepi. Ada patung juga untuk korang amik gambar. Tapi yang tak syoknya diorg macam tak reti bahasa sikit. Sengaja nak kacau orang ambil gambar dengan harapan kalau muka diorang masuk gambar, nanti kita kena charge. Sabar je la.


First day banyak abes masa kat tmpt shopping je la. Kedai2x kain sulam dan telekung. Banyak sangat dia bawak kami ke tmpat shopping. Tak sempat nak amik gambar sebab nak terjah kedai punya pasal. hehehehe.

Next day kami dibawa ke Hajah ROSMA punya kelas jahitan sulaman. Kalau dekat sana Hajah ROSMA ni kira glemer la dengan sulaman dia n die pn ada provide tmpt untuk belajar buat sulaman. Murah la costing untuk belajar. Dia charge RM3,000 untuk 6 bulan stay sana belajar jahitan sulaman. Ramai orang dari serata dunia datang untuk belajar, Malaysian pun ada.


Cantik kan? Ni budak2x je yang buat tau. Macam early secondary school kut. tak pun darjah 6. Eh?
Then kami dibawa ke pisang salai. Boleh minum kopi free kat sana tapi malas nk amik gambar. Hehehehe.

We went to Istana Pagaruyung. I bet semua orang penah dengar kut pasal Istana Pagaruyung tak pun at least penah dengar dalam mana2x lagu indonesia ke kan.

 
Next, our last destination is Anai Waterfall. Sepatutnya singgah on the way nk gi Bukit Tinggi tapi time tu hujan, so Pak Tono decide untuk singgah on the way to Padang je.


Tolong abaikan kegemukan saya. T_____________T

So far alhamdulillah, saya berpuas hati dengan makanan, dengan lawatan, dengan Pak supir saya, Pak Tono. Baik sangat diorang ni. Baik sangat-sangat la. Kami takde limit pun nak shopping berapa lama pun. Pak Tono sanggup je tunggu berapa2x lama pun. Syok la. Makanan pun best2x. Banyak sangat lauk dan alhamdulillah lauk bukan lauk pelik2x. Ada ayam, ada ikan, ada daging, ada sayur. Macam2x!

And we're about to go home now. 

 
 
Me, my husband and our baby were very excited and thanks to ibu, also nekmama (from baby) for the treats. I love you and always will. Nanti akak belanja ibu dan adik-adik pula =)



Photobucket

1 comments :

aziman omar

Salam,
Saya ada menyediakan ground pakej ke Padang Bukittinggi Indonesia dengan harga yang menarik.Kepada anda yang baru pertama kali nak melancong,kami sarankan anda guna kan khidmat kami.Semua urusan dilakukan di Malaysia dan ianya lebih selamat,murah dan meyakinkan.
Pelbagai pakej ke Padang Bukittinggi untuk anda. Kami akan guide anda dari anda menjejakkan kaki ke bumi Padang sehinggalah anda meninggalkan bumi Minang.
Hubungi saya ditalian 0126665436 (call/sms/whatsapp) Atau email saya di: aziman68@gmail.com
Sebarang pertanyaan akan kami layan.
Atau boleh juga ke Blog kami untuk pelbagai info tentang Padang Bukittinggi:

http://freelancetour.blogspot.com/

  © Blogger template 'Minimalist F' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP