Friday, December 20, 2013

Review : Dr Fauziah & Cost bersalin di Ampang Puteri Specialist Hospital

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه,

Ramai orang bertanyakan mengenai cost saya bersalin di Ampang Puteri. Sorry for the late review. Saya memilih Ampang Puteri Specialist Hospital since hospital tu berdekatan dengan rumah saya plus memang under company coverage so better go for something yang quite comfortable kan. Let me share with you. Gynae yang saya refer is Dr. Fauziah. Dr Fauziah ni memang macam "gorang pisang panas" dekat Ampang Puteri. Memang sape yang dah familiar with AP, memang they will go for Dr. Fauziah.

Kalau korang nak kenal, this is Dr Fauziah. She's so motherly. Seriously. Betul apa yang saya baca review sebelum saya bersalin aritu. Semua orang puji the way she handles you in the labour room. She's so "tenang" so korang memang tak akan rasa gelabah la. I salute you Dr.


This is APSH (Ampang Puteri Specialist Hospital).

Before deliver saya ambil this pamplet di lobby APSH. Memang maternity package ni digunapakai untuk sape2x yang plan nak deliver dekat situ. Mula2x I need to pick the package (masa time checkup dengan Dr. Fauziah). I have chosen single room sebenarnya with the package of RM2650. Tapi sebab saya deliver seminggu awal dari due date so time saya bersalin tu bilik single penuh so saya pilih untuk 2 bedded room.


Pengalaman bersalin di APSH, I am not sure how the General Hospital was tapi di APSH, the labour room is very tidy and besar/luas. Budak2x pun boleh berlari. Ada kerusi menunggu utk husband seat there, so that husband tak perlu berjauhan dengan isteri di saat genting kan. Ada TV jugak straight to your bed so sambil2x tunggu bukaan cukup 10cm saya sempat tengok cerita Ngangkung. Hehehe. Jelas menunjukkan bahawa keadaan di labour room selesa bagi saya. 

About the cost. Actually the cost is just ikut this maternity package tapi because of saya ada ambil epidural which cost me about RM700 if I am not mistaken, and the vacuum delivery cost me additional cost, so the total of my delivery haritu around RM4200+. I have to stay there 3 days 2 night and doctor akan check my condition everyday. My baby's pediatrician also check my baby's condition. Korang pun boleh request untuk nurse tukar lampin bayi kalau korang taknak just by pressing the alarm button but as for me, I want to change my baby's drypers on my own. Cuma mandi sahaja sister akan mandikan sebab saya still tak kuat untuk duduk mandikan baby at that time. So I guess the service is very good since ward untuk ibu2x mengandung ni pun actually wad baru (baru renovate). 

But I suggest you to choose single room sebab mungkin lagi selesa. In term of room, based on review single room selesa untuk keluarga ramai datang visit. So, it is up to you. Afterall, saya berpuas hati dengan service disini. Alhamdulillah. Selamat saya deliver baby saya Fakhira, baby seberat 3.19kg disini pada usia kandungan mencecah 39weeks. Alhamdulillah..

 


Photobucket

4 comments :

izfanora

Tahniah dear..same as me,vacum..pe pn,slmt berpantang..

Noor Hazirah

10q dear :))

Muqeem

Thanks a lot ma'am....I came recently to Malaysia. Now I'm staying at Ampang point.im planning to bring my wife also and she is pregnant 5 months.

Muqeem

Thanks a lot ma'am....I came recently to Malaysia. Now I'm staying at Ampang point.im planning to bring my wife also and she is pregnant 5 months.

  © Blogger template 'Minimalist F' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP