Monday, July 30, 2012

Resepi #1 : Rainbow cake dari saya

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه,

My weekend pack with tons of work to do. I love baking la sekarang ni. Tak tahu la kenapa. Every time balik rumah mesti nak bake. bake. bake and bake and bake. Last weekend buat rainbow cake. Tapi bawak balik sikit je. Yang lain tinggal kat umah. Dah bawak balik tu, abes la sedekah kat orang. Diri sendiri makan pon 1 2 ketul je. LOL. Last Saturday niat nak buat lagi. Tapi kali ni nk buat layer rainbow cake tu lebih sikit. Minggu lepas buat 3 layer je (hijau, pink and kuning). Tambah lagi 2 pewarna.. Biru and orange. Hasilnyaaaaaaaaaaaaaa



cantik kan bila dah ade kaler biru ngn orange.. Tapi tak sempat nak jamah lagi smlm.. Sibuk sangat dengan nak buat kuih cornflakes lagi. Mr Tunang request buat kuih cornflakes. Separuh bagi adik, separuh bagi tunang. Tak sempat lagi nk merasa rainbow cake air tangan sendiri :(

Masa first trial aritu best (ok. perasan! abaikan). Second time ni diorg cakap best. Malam kang la gamaknya baru boleh rasa. Nak belajar buat? Senang je.. Yang paling penting kena ada oven, mixer! Reason having mixer.. supaya doh jd cantik and nak elak tangan penat. hahehuhiho :p

ok. Ini dia bahan2x yang saya guna:

- 250g butter (saya guna 1 buku buttercup tu)
- 450g gula castor
- 5 biji telur (ambil putih telur sahaja tau. Telur kuning ikut suka korang nk bt ape :p)
- 450g tepung gandum
- 1 sudu kecil esen vanilla-
- 1 tablespoon baking powder (kalau taknak guna baking powder, boleh tkr tepung gandum tu ke tepung naik sendiri. best gak!)
- 1/2 sudu kecil garam
- 350ml susu segar (saya guna susu dutch lady. ni untuk lembutkan doh. bantai. lalala)

Cara-cara pembuatan:

- Mula2x panaskan oven dulu dalam 160c or 170c. Saya guna 170c
- Saya pukul butter dan gula castor guna mixer tu sampai kuning raja tu bertukar ke kuning pucat.
- Lepas dah agak2x pucat tu, saya masukkan telur putih sikit demi sedikit
- Masukkan esen vanilla
- Pukul adunan. Lepas tu masukkan tepung dan susu tadi berselang-seli.
- Masukkan garam dan baking powder. Kacau sampai sebati
- Lepas dah rasa macam kembang cantik tu, saya asingkan 5 bahagian (sebab ada 5 warna kan. kalau awak buat 10 warna, gi la try asing 10 loyang. Jenuh! hehe)
- setiap asingan tu letak dalam 3..4 titik pewarna. Agak2x la macam mana kaler yg awak suka, terang ke. Soft macam yang saya buat ke. depends.. Saya tak guna banyak sebab nak nampak soft je
- Lepas tu bakar la dalam range 20-25 minit

Cara buat icing:

ada setengah orang guna whipped cream beli yang dah siap je. Saya guna 3 barang ni je:
- whipped cream beli dalam kotak (guna dalam 2 kotak)
- icing sugar
- esen vanila 1 tablespoon


Guna mixer, pukul sampai lumat. hehehee. Sampai kembang agk2x kental macam icing, pastu sapu je la kat every lapisan kek and for the topping. Tadaaaaa!~

Senang kan?
Selamat mencuba :)




Photobucket

8 comments :

MiSsJue

arkh!! tengah diet nieh..dussh!! sedapnyee!

Noor Hazirah

takyah diet! orang lepas kahwin semua gemuk tau! nnti sia2 je :p :p

MiSsJue

hahahaha! kalau sekarang x diet alamatnye confirm lepas kawen nanti lg meletus ar lemak2 tu..mesti extreme gemuk pas ni..sob sob..btw nice job baking nieh..orang pas kawen ar baru nak buat sebab takut kegemukan terlampau..hehe..malas exercise :P Btw Gie try la buat Red velvet cake pas tu share resepi eks!

Noor Hazirah

ok! nnti kalau dah jd buat nnti g share ya! :)

nurdani

oh harus cuba macam ni. nampak sungguh yummeh

Noor Hazirah

Dani.. Kaler tu memainkan peranan pntg tu babe. Xleh terlalu terang. X cntk n mengiurkan. Hehehe

lovelyadibah

thanks for the sharing :)

Noor Hazirah

Sm2 adibah :')

  © Blogger template 'Minimalist F' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP