Tuesday, November 13, 2012

Resepi #4 : Daging Masak Kicap pedas!

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه,

Next resepi is daging masak kicap. HAHAHAHA. Simple je lauk arini. Tapi husband sukaaaaaaa. Tu yang paling penting! Sebab rasa pedas2x.. Nak cuba? hehehe.. Here's the recipe:




Bahan-bahan :-
  •  Daging  *ikut citarasa sendiri*
  • 1 ulas bawang besar *dikisar*
  • 2 ulas bawang putih *dikisar*
  • 1 ulas bawang besar *potong bulat sebagai hiasan*
  • 10-15 biji cili padi
  • Cili kering *dikisar*
  • 2 biji cili merah *dipotong serong*
  • 1 inch halia *diketuk* 
  • 1 biji tomato *potong 6*
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap manis
  • Garam dan gula

Cara-cara :-
  1.  Panaskan minyak dalam kuali
  2. Tumis bahan kisar sehingga naik bau
  3. Masukkan cili padi dan halia. Tumis sekali dengan bahan kisar sehingga pecah minyak
  4. Masukkan sos tiram. Kacau sehingga rata
  5. Masukkan daging. Tutup kuali untuk beberapa minit *20-25minit* untuk bagi daging empuk
  6. Masukkan kicap, sedikit garam dan gula. Kacau buat seketika
  7. Masukkan tomato dan bawang merah yang telah dipotong bulat
  8. Gaul seketika. Angkat dan hidangkan.


Suami saya suka. You should try. Resepi simple orang baru kahwin. HAHAHAHAHA


Photobucket

0 comments :

  © Blogger template 'Minimalist F' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP