Thursday, June 6, 2013

Pencarian nama anak. Mak aih. Susah rupanya! :(

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه,

Journey to 30 weeks above begin. Beberapa hari lagi akan turn to 30 weeks. Percaya atau tak, kami still confuse dengan pemilihan nama bayi. Bak kata our sonographer Miss Jezzlyn, jantina dah 200% confirmed! My husband cakap if boy, the name is on him. and if girl, I have to decide the name. Tapi kami bersepakat untuk letak nama kami. LOL.

Some said that they dont bother pun anak nama apa as long as ada maksud yang baik dari segi agama. Kami pula rasa kami nak abadikanlah nama kami dalam nama anak. Kononnya nak pilih pangkal H dan F la. (kononnnnnnnnyaaaaa!). Sedaya upaya berpeluh2x duk belek nama Arab yang sesuai dan makna yang sempurna di mata. Biasalah, mesti nak yang terbaik untuk satu permulaan baru kan.

Rupanya sangat payah la nak bagi nama untuk anak. Belambak idea tapi mesti at last nak tukar2x. Takut nanti menyesal la tak guna nama ni. Nama tu lagi best la. Eh, ada lagi best la. Macam2x feeling ada. Kawan saya cakap seawal usia 5bulan dia dah start panggil nama anak dia. Saya dah 7 bulan pun still bahasakan anak saya tanje tak pun anak ibu. Adoila haiiiiii

Sometimes wonder how they decide to put their baby's name. Ada orang pernah tanya ustazah, kalau letak nama takde maksud takpe ke. And ustazah memberikan jawapan lebih baik daripada bagi nama makna yang tak elok. Tapiiiiiiiiiiiiiiii, seelok2xnya carilah nama yang ada makna yang baik2x dalam Islam. Sebab nanti di akhirat, Allah akan panggil kita dengan nama kita. :)

Nanti lagi 2 bulan saya reveal nama dia ye =P



Photobucket

10 comments :

izfanora

hahaha.. kami dh pilih nama utk bakal baby. decide awal2 xnak pening kepala.. hihi..

Noor Hazirah

bgusnya!!
dear.. u dh berapa bulan

Kasihnya Cinta

true that! tp peringatan lah sikit, kdg nama utk baby dlm internet atau buku dijual di luar sana memberi maksud yg salah! So lebih baik, double confirm dgn org yg tau. Example my sister last year. Nak beri nama anak dia W****, I tak ingat sangatlah. Sebelum daftar nama diorang double check dengan Pusat Daawah Islamiah (Brunei). Dlm buku and internet, erti dia membawa makna yang baik. Tau2, erti sebenar adalah sakit kaki!! So, kena hati2 lah ye.

Noor Hazirah

u from brunei ke babe. yes. that's true.. saya cari nama. n refer pada ustazah yg tahu makna arab ni. sbb macam2 dekat internet. kalau salah alphabet pn maksud dah jd lain. T___T

Zimie

bagi nama ni memang kena hati2.husben zimie pulak jenis yang alert pasal ni.kalau boley takmo salah alphabet sebab katanya makna dah lain huhu.so tu pasal nama anak zimie simple je :) dan yg penting ada makna hehe.

Noor Hazirah

Setuju dengan zimie.. mmg kne berhati2x.. puas cari nama anak. Pstu kalau cari mst akan cari web lain utk match betul ke x mksudnya. Nasib ad ustazah saya blh refer dr segi ejaan dan sebutan. Anak zimie nme ape dear

Masz Health Boutique

Tahniah sis, semoga kandungan sihat dan selamat...

~silakan berkunjung ke blog kami untuk tips kesihatan dan kecantikan wanita~

Noor Hazirah

thnk you dear. :))

Kasihnya Cinta

Yup! Tapi harus ingatlah. Spelling betul tp sebutan salah pun tak boleh juga. Yg pntng carilah nama yg senang sebut. Dan elakkan pemendekkan nama. Eg Alisa tp panggil lisa. lisa tu ok lagi klw ada meaning baik. klw sebaliknya, sama jugakkan seperti bg nama tak baik.

Wan Mawarnisa

Boleh tanye ape maksud alisa.. puas dh cari blom dpt maksud yg btol2 tepat.. anak besok dh genap 7 hari...

  © Blogger template 'Minimalist F' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP